Print this page

13η αγωνιστική: ΑΕΛ - Τρίκαλα 2-0

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2015

ΑΕΛ-Τρίκαλα 2-0 και Χριστούγεννα στην κορυφή…

Κάποιοι περίμεναν με εμφανέστατη χαιρεκακία την εκθρόνιση της «βασίλισσας» από την κορυφή και συνακόλουθα ένα ντόμινο δυσάρεστων εξελίξεων που  θα διέλυε το φετινό οικοδόμημα. Πίστεψαν οι αφελείς ότι το ξαναπαιγμένο έργο θα είχε γι΄ αυτούς επιτυχία. Όμως τούτη τη φορά τα πράγματα ήταν τελείως διαφορετικά. Όπως διαφορετική είναι και η φετινή ΑΕΛ με ασπίδα τον ανεπανάληπτο κόσμο της.

Το τελικό 2-0 επί των Τρικάλων και ο τρόπος που επιτεύχθηκε κατέδειξαν για πολλοστή φορά ότι ο σημαντικότερος αντίπαλος των «Βυσσινί» είναι η εσωστρέφεια που καλώς ή κακώς αποτελεί βαριά κληρονομιά για μια ομάδα που γνωρίζει ότι το ειδικό βάρος δεν μπορεί ούτε να μετρηθεί ούτε όμως και να εξαϋλωθεί εξαιτίας περιστασιακών λαθών ή άσχημων συγκυριών.

Ροκανίζοντας ένα ολόκληρο πρώτο ημίχρονο, όπου οι παίκτες του Ράτκο Ντόστανιτς προσπαθούσαν πρώτα να αποβάλουν την απίστευτη πίεση και ύστερα να επιβάλλουν τον ρυθμό τους, αποσύρθηκαν στα αποδυτήρια χωρίς σκορ αλλά με οφθαλμοφανείς τις προθέσεις τους να κλείσουν όλους τους λογαριασμούς στο δεύτερο 45λεπτο. Εκ των υστέρων, μετά δηλαδή τη  λήξη του ματς είναι θεμιτό και αναμενόμενο να καταμετρηθούν δεκάδες απόψεις για το πώς τελικά οι «Βυσσινί» πήραν τη μεγάλη νίκη. Ανεξάρτητα ωστόσο από την ορθότητα ή την υποκειμενικότητα των απόψεων αυτών, εκείνο που με σιγουριά κατέγραψε η αδιάψευστη κάμερα των πραγματικών γεγονότων είναι ότι οι κινήσεις τακτικής και η εκρηκτική συμπαράσταση των φιλάθλων της ΑΕΛ «προσυπέγραψαν» το τρίποντο το οποίο βέβαια φρόντισε να σχηματοποιήσει ο καθ΄ ύλην αρμόδιος «γεννημένος γκολτζής» Ματθαίος Μαρουκάκης.

ael3.jpg

Κατά τα λοιπά, η αναμέτρηση της 13ης αγωνιστικής είχε όλα τα στοιχεία ενός ντέρμπι, η ομάδα των Τρικάλων αποδείχτηκε άξιος αντίπαλος γιατί ήρθε στη Λάρισα για να παίξει ποδόσφαιρο και όχι να συνυπάρξει με σκοπιμότητες, οπότε επιβεβαιώθηκε ακόμα και η παράφραση της ρήσης ότι η συμπεριφορά του ηττημένου διπλασιάζει την αξία του νικητή.

Αγωνιστικά, το α΄ ημίχρονο κατέγραψε μια ισορροπία δυνάμεων με τους φιλοξενούμενους να παίζουν πιο απελευθερωμένα δίνοντας την εντύπωση πως διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα στις κινήσεις . Η επανάληψη ωστόσο ήταν τελείως διαφορετική.

Οι παίκτες της ΑΕΛ ωθούμενοι από τις εκρηκτικές εκδηλώσεις του ανεπανάληπτου κόσμου της, ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο του αγώνα και έφτασαν δίκαια στη μεγάλη νίκη χάρη σε δύο καθοριστικά γκολ του χαρισματικού σκόρερ Ματθαίου Μαρουκάκη ο οποίος έλυσε μπαίνοντας ως αλλαγή τον γόρδιο δεσμό.

Από τους παίκτες που χρησιμοποίησε ο κ. Ντόστανιτς όλοι προσπάθησαν να καταθέσουν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους στον αγωνιστικό χώρο έχοντας να αντιμετωπίσουν εκτός από τον αντίπαλο και τη φοβερή πίεση που προέρχονταν από το ταπεινωτικό 0-5 με την ΑΕΚ αλλά και την παγιοποίησή της που έτσι και αλλιώς είναι μία χειροπιαστή πραγματικότητα  λόγω της ιστορικότητας και του ονόματος της ΑΕΛ.

Ασορτί με τις προηγούμενες η διαιτησία του Χρήστου Γκράνα, άψογοι στις υποδείξεις τους οι βοηθοί του Ιλίας Εμπλιούκ και Χουσείν Κουλά από τον σύνδεσμο της Ξάνθης. Τα ανθρώπινα λάθη διακρίνονται εύκολα. Κίτρινες κάρτες «χρεώθηκαν» οι Μπανούσης,Αναστασόπουλος,Μπουντόπουλος,Λαμπρόπουλος και Παπαπαναγιώτου, Ριζογιάννης.

ael2.jpg

12377961_897311387025387_7569710711384776336_o.jpg

Τα γκολ που έκριναν τη θεσσαλική αναμέτρηση και διατήρησαν την ΑΕΛ στην κορυφή της βαθμολογίας πέτυχε ο Ματθαίος Μαρουκάκης στο 74΄και στο 80΄ παρότι είχε μπει αλλαγή στο 62ο λεπτό.

ΑΕΛ: (Ράτκο Ντόστανιτς) Ξενοδόχοβ, Μασούρας, Μονιάκης, Γιοβάνοβιτς, Κομεσίδης, Μπανούσης (62’ Λαμπρόπουλος), Αναστασόπουλος, Ουρτάδο, Μπουντόπουλος (71’ Ροβίθης), Μπόγιοβιτς, Κουτσιανικούλης (62’ Μαρουκάκης).

ΤΡΙΚΑΛΑ: (Κώστας Παναγόπουλος) Χιώτης, Λαμπάκης, Παπαργυρίου, Ζώνας (81’ Κουμπαρούλης), Παπαπαναγιώτου (50’ λ.τ. Ρεπετσάς), Μουμίν, Ριζογιάννης, Δουκάκης (73’ Αρσενίεβιτς), Κουσκουνάς, Στεφάνοβιτς, Γκμπαλέ.

ael1.jpg