Print this page

Δήλωση κ. Αλέξη Κούγια

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

Εκτός από τις μηνύσεις και τις αγωγές που θα υποβληθούν από εμέ κατά τις ΕΠΟ, του ΠΣΑΠ και του ΔΣ της ΑΕΚ για τις ανακοινώσεις τους, αναδημοσιοποιώ σήμερα στο site της ΑΕΛ το άρθρο ενός δημοσιογράφου που εκτιμούν ανεπιφύλακτα όλοι οι δημοσιογράφοι, του κυρίου Γεράσιμου Μανωλίδη.

Ας το διαβάσουν οι υποψήφιοι αντίδικοί μου και ας κοιταχτούν μετά όλοι τους στον καθρέφτη.

 

 

 

"Ο Αλέξης Κούγιας και η ιερότητα της γνώμης…"

 

Δόγματα, στον 21ο αιώνα, δεν υπάρχουν. Κάθε τι, οτιδήποτε, βάλλεται, αντικρούεται. Κάθε ένας έχει δικαίωμα κριτικής, αμφισβήτησης, γνώμης. Πόσο μάλλον στο ποδόσφαιρο, το κατ’ εξοχήν δηλαδή πεδίο υποκειμενικότητας.

Όχι αντικειμενικότητας. Αφενός γιατί δεν υπάρχει, αφετέρου γιατί η ομορφιά, η ανόθευτη αγάπη γι’ αυτό το άθλημα, έγκειται ακριβώς σε αυτή την υποκειμενική και κάθε άλλο παρά κολάσιμη – κατ’ οποιαδήποτε έννοια – υποκειμενικότητα.

Τι θα πει, για παράδειγμα, «έχει παίξει/παίζει μπάλα, ξέρει καλύτερα»; Σύμφωνοι, δίνει μια έξτρα διάσταση, αλλά αυτό, πρακτικά πώς μεταφράζεται για όλους εμάς τους υπόλοιπους που δεν έχουμε παίξει μπάλα; Πού δεν έχουμε «σπουδάσει» προπονητική; Πώς δεν έχουμε γνώμη; Πώς απαγορεύεται να την εκφράζουμε; Πώς a priori, όταν το κάνουμε, υστερούμε στην οποιαδήποτε σύγκριση οποιουδήποτε (πιθανώς) τσουρουκά που μπορεί να κλωτσάει το τόπι στα κουρφοβούνια;

Κάθε τι, μα κάθε τι, σχετικό είναι. Συζητήσιμο. Κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να ποινικοποιεί γνώμες, απόψεις, ανεξαρτήτως της ιδιότητας του. Πόσο μάλλον όταν αυτή προέρχεται από έναν άνθρωπο που κατ’ εξοχήν μεγάλωσε μέσα στο ποδόσφαιρο, υπηρετώντας το, μαθαίνοντας το, πληρώνοντας το στην τελική, από κάθε διαθέσιμο και ικανό πόστο. Απόλυτα δεκτό να έχει άποψη ο Αλέξης Κούγιας. Απόλυτα θεμιτό να την εκφράζει.

Ακόμη και ακραία για κάποιους, ακόμη και αν έκφραση του ενοχλεί μακάριες συνειδήσεις, αφυπνίζει εν υπνώσει ανθρώπους και καταστάσεις και ταράζει τα ποδοσφαιρικά νερά, έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Αδιανόητο να συζητηθεί το όριο, το ποινικό όριο, για έναν μύστη της νομικής επιστήμης. Αν δεν ξέρει αυτός ποιο είναι το όριο, τότε καλύτερα να μην το συζητήσουμε (και ναι, στη νομική, το όριο και η γνώμη εξαρτάται και αλλάζει από την γνώση).

Προφανώς λοιπόν, στην πρόσφατη ανακοίνωση του για τα της Εθνικής ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ ήθελε να ενοχλήσει. Ήθελε να ξυπνήσει. Ήθελε να μην επιτρέψει να περνάνε πράγματα έτσι, ασχολίαστα. Καλά έκανε. Αυτονόητο. Αδιαπραγμάτευτο. Ακόμη και αν δεν είχε κατοχυρώσει το δικαίωμα της γνώμης, ασυζητητί το έχει. Τι να λέμε τώρα, ακόμη και αν δεχτούμε την περί σύμφυτης με την κάστα έκφραση και δημοσιοποίηση, ο άνθρωπος έχει φάει τη ζωή του στα γήπεδα.

Ο Κούγιας λοιπόν το έκανε μοστράροντας το ονοματάκι του κάτω από την ανακοίνωση, ξεκαθαρίζοντας ονομαστικά σε ποιους και γιατί απευθύνεται και συνεπώς αυτομάτως θέτοντας εαυτόν και γνώμη, σε διαδικασία αντιπαράθεσης. Όποιος, λοιπόν, επιθυμεί να σηκώσει το γάντι, να απαντήσει, το κάνει με την ίδια διαδικασία. Ονοματάκι δηλαδή και τέλος.

Πρώτο ατόπημα, λοιπόν, στην απάντηση του ΠΣΑΠ. Δεν απευθύνθηκε στον ΠΣΑΠ ο Κούγιας. Σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές απευθύνθηκε. Δεν τσουβάλιασε ο Κούγιας. Και από εκεί και πέρα, ακόμη και αν υποθέσουμε πως συντεχνιακά ο καθένας μπορεί να εκφράζεται συλλογικά, δεν νοείται απάντηση φωτογραφική. Έχω κάτι μαζί σου, θέλω να απαντήσω σε κάτι συγκεκριμένο, τουλάχιστον ξεκαθαρίζω, σαφώς, πως απευθύνομαι σε σένα. Διαφορετικά μπαίνουμε σε άλλες συζητήσεις και χαρακτηρισμούς.

Και επιπρόσθετα, δεν πρέπει στο συγκεκριμένο να ξεχνάμε τη σημειολογία των πραγμάτων. Ο ΠΣΑΠ είναι συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών. Καλώς και υπάρχει, αυτονόητα απαραίτητο. Η λειτουργία του όμως δεν αφορά δημόσια αντιπαράθεση με (μεταξύ άλλων) έναν εν δυνάμει εργοδότη των συνδικαλιστών του ΠΣΑΠ ούτε νυν εργοδότη άλλων Ελλήνων μελών του συνδέσμου. Αυτοί δηλαδή δεν εκπροσωπούνται; Και εφόσον εκπροσωπούνται, γιατί το συνδικαλιστικό τους όργανο τους φέρνει, εξ ορισμού με τη συμπεριφορά του σε δυσχερή θέση;

Ποσοτικόμετρο στην ευαισθησία δεν υπάρχει. Αυτή όμως δεν πρέπει να ορίζει συμπεριφορές. Ο Κούγιας δεν έχει να αποδείξει τίποτα στην σύγχρονη ποδοσφαιρική (και όχι μόνο) πραγματικότητα. Ακόμη και για όσους το αμφισβητούν, έχει «κατακτήσει» το δικαίωμα γνώμης στο σπορ που υπηρετεί πέντε δεκαετίες. Την εκφράζει ποδοσφαιρικά, εκπροσωπώντας τον εαυτό του και μόνο, χωρίς καμία ανάγκη για οτιδήποτε αλλότριο. Ισχύει για όλους αυτό; Ρητορικό…

 

https://www.sportime.gr/bloggers/gerasimos-manolidis/kougias-o-alexis-kougias-ke-i-ierotita-tis-gnomis/